LISA


Mycket har hänt Lisa sen senaste Jul i Folkton-turnén 2012:

Riksspelmannen Lisa har de senaste åren gett ut skiva med Gunnar Idenstam, hörts i norsk riks-radio med Gjermund Larsen, och tillsammans spelat för Kungen när han 2013 firade 40 år på tronen.

Om Lisa Rydberg:

– Riksspelman och barockviolinist

Lisa omfamnade fiolen i femårsåldern och från första stund levde folkmusiken sida vid sida med den klassiska musiken.

Hennes studier vid Musikhögskolan vittnar om sökandet efter ett uttryck bortom genregränserna; ett år på den klassiska Musikerutbildningen ledde henne så småningom vidare till en examen i Individuell studiegång – hon blev den första någonsin i Sverige att studera en kombination av klassiskt och folkmusik – och därefter till Diplom på barockfiol.

Lisa är numera frilansande musiker med ett brett register; hon spelar i flera duo-konstellationer: med dragspelaren Lisa Eriksson Långbacka, med storspelmannen Björn Ståbi och i ”Bach på svenska” tillsammans med organisten Gunnar Idenstam. Hon kan höras i improvisationsgruppen Ritualia, Sofie Livebrant band och Sofia Karlsson band. Hon figurerar också i flera mindre barockensembler, lägger stråk på popalbum och komponerar musik. Lisa har gett ut fyra skivor i eget namn: Swedish Wedding Tunes, Vinterskrud, Östbjörka och Bach på svenska. Hon har samarbetat med artister som Thomas Di Leva och Ulf Lundell.

År 1999 blev Lisa Riksspelman. 16 år ung tilldelades hon Pekkos Gustafs hederspris och senare även Spel Stinas medalj.