LENA


Mycket har hänt Lena sen senaste Jul i Folkton-turnén 2012:

I somras uruppfördes Lenas ”Blåferdi ” på EBUs Euradio Folkfestival i Rättvik. Konserten som direksändes över europa-radio gav gensvar och ledde till spelningar med Lena i bland annat Tjeckoslovakien, Tyskland och Island nästa sommar.

Tillsammans med Jonas Knutsson och Mats Öberg gav Lena ut albumet ”Alla drömmars sång” som kom på plats 89 i World Music Charts lista över bästa världsmusikalbum för 2013 och grammisnominerades i Sverige.

2013 var hon också konferencier för Folk o Världsmusik-galan och i mars i år vann Lena pris för Årets utgåva på galan, tillsammans med Ale Möller, Hans Ek och Västerås Sinfonietta.

Om Lena Willemark:

Född i Älvdalen och uppvuxen i en lång tradition av folkmusik, kombinerar den banbrytande svenska sångerskan och fiolspelaren Lena det med hennes utbildning vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm där hon haft sin bas sedan 1978.

Under åren har hon blivit en central figur på den svenska folkmusikscenen. Från hennes uppväxt bär Willemark med sig en musikskatt och en tradition överförd direkt till henne från de gamla mästarna av konsten, och har fört den vidare till den kontemporära folkscenen.

Lena räknas som en av våra främsta folkmusiksångerskor och hon är även riksspelman och kompositör.
Hon är känd för att sjunga på Älvdalsmål och har bidragit till att ge kulningen en renässans. Hon är också en framstående speleman på fiol och härjedalspipa och har i allt detta en mycket personlig stil. 2010 vann Lena vann priset som årets Traditionsbärare på Folk & Världsmusikgalan.

Bland annat är hon medlem i grupperna Enteli och Frifot.
Willemark har också gjort sig känd som en kreativ sångerska i moderna konstmusik och har bland annat samarbetat med tonsättaren Karin Rehnqvist . Vid det här laget är Willemark en veteran i folkmusikvärlden.

I slutet av 70-talet blev Lena Willemark alltmer påverkad av jazzmusik och hon har framträtt med många av Skandinaviens ledande jazzmusiker som Marilyn Mazur, Palle Danielsson, Palle Mikkelborg och Anders Jormin. Under årens lopp har hon utvecklats till en av Skandinaviens största innovatörer när det gäller att kombinera olika genrer. Hon har en unik förmåga att kombinera till synes skilda stilar till ett sammansatt musikaliskt uttryck. Musiken låter hon växa likt ett träd där rötterna, bladen och grenarna tillåts utan förbehåll sprida sig åt sina olika håll. På denna ständiga upptäcktsresa förblir folkmusiken hennes käpp.

Som sångerska och fiolspelare har hon arbetat med många välrenommerade namn i olika genrer, däribland Elise Einarsdotter, Karin Rehnqvist, Ale Möller, Monica Dominique, Terje Tønnesen, norska Kammarorkestern, Kungliga Filharmoniska Orkestern och Göteborgs Symfoniker. Den hyllade trion Frifot bildades 1987 tillsammans med Ale Möller och Per Gudmundson. Frifot blev snabbt ett av de ledande namnen på den nutida folkmusikscenen.

Willemark och Möllers album Nordan (1994) blev en milstolpe både i Sverige och internationellt. Nordan fick en grammis 1995 samt Preis der Deutschen Schallplattenkritik i Tyskland. Under 2006 belönades även Lenas soloprojekt Älvdalens Elektriska med en grammis i kategorin folkmusik. Hon var dessutom ledamot för Kungliga Musikaliska Akademien 2007 och 2011 fick hon utmärkelsen ”Litteris et Artibus”.