ALE


Mycket har hänt Ale sen senaste Jul i Folkton-turnén 2012:

Både 2012 och 2013 kunde man se och höra Ale i husbandet vid utdelandet av Ale Polarpriset på Stockholms konserthus. Detta ledde till ett samarbete med Polarpristagaren Youssou N´Dour 2013.

I mars 2014 tillkännagavs att Ale Möller blir den fjärde pristagaren av Sir George Martin Award. När priset delades ut i maj var även den före detta Beatles-producenten på plats i Malmö.

I mars i år vann Ale tillsammans med Lena Willemark, Hans Ek och Västerås Sinfonietta pris för Årets utgåva på Folk o Världsmusik-galan i Berwaldhallen i Stockholm, för albumet ”Nordansuite”.

Om Ale Möller:

Ale Möller bygger ett eget musiklandskap som är grundat på skilda musiktraditioner från många håll. Där rör han sig fritt, påhejad av sin egen nyfikenhet. Samma söklust har han fört över till en allt större publik som lika mycket fascineras över musikens måna inneboende delar som berusas av själva rörelsen i landskapet. För det Möllerska känns igen i själva drivet. Där finns nästan alltid en taktdel eller ton som vill vidare. Få kan som Ale Möller skapa tokglädje både på och utanför scenen. Det är också ett uttalat mål hos denna musikant, en musikalisk berättare som jobbar mycket medvetet med det han gör.

Det började med en trumpet och ett ungdomsförhållande till jazzen. Det fortsatte i en het kärleksaffär med den grekiska musiken och sedan en djup vuxenrelation med den svenska folkmusiken och Dalarnas låtspelstradition.

Framförallt är Ale Möller en musikant som arbetar sig in till själva källkoderna i den traditionsmusik han stöter på, varse sig det är grekisk rembetika eller tjurig tretakt.

Möller är en multi-instrumentalist som spelar ett brett utbud av instrument, allt från mandola och dragspel till flöjt, skalmeja och kohorn men framför allt är Ale Möller en musiker som arbetar sig in i källkoden av den traditionella musiken han möter, vare sig det är en grekisk rembetiko eller en envis svensk Polska.

Ale Möllers liveframträdande på Polarpriset 2012 blev en stor succé. Prisutdelningen ägde rum på Konserthuset i Stockholm och Kung Carl XVI Gustaf delade ut en miljon kronor till cellisten Yo-Yo Ma och kompositören Paul Simon.

Ale Möller gjorde inte mindre än tre föreställningar under ceremonin, inklusive hans egen komposition ”Polardance” med full orkester men även Paul Simons ”Bridge Over Troubled Water” tillsammans med Eurovisionvinnaren Loreen samt Simons ”Du kan kalla mig Al” tillsammans med Timbuktu & Damn.

Både Yo-Yo Ma och Paul Simon var mycket imponerade av Ales föreställningar och efter prisutdelningen visade de sin uppskattning och uttryckte hopp om en fortsatt kontakt i framtiden.

MTA Production samarbetar stolt med Ale i alla musikaliska eller konstnärliga projekt han är delaktig i.

Exempel på sådana projekt är:
Ale Möller Band – med medlemmar från fyra olika kontinenter

Frifot – traditionell svensk folkmusik med svenska folkmusiker

Jul i Folkton – julmusik med folklig känsla tillsammans med svenska folkmusiker

Bluesmöte – med amerikanen Eric Bibb och norrmannen Knut Reiersrud