Louise Hoffsten gillar julen


Nu är det jul igen. Och med den kommer årets julkonserter.
En av årets nykomlingar är Louise Hoffsten som är medresenär när ”Jul i folkton”-gänget reser iväg och bland annat kommer till Malmö konserthus.

Många julkonsertturnéer är sig lika år från år. Men en har den här gången kryddats med en bluesprofil; Louise Hoffsten.

Egentligen är det inte så konstigt. Hoffsten sjöng ”Det är en ros ursprungen” på det första ”Jul i folkton”-albumet 2005 och medverkade då också på några konserter uppåt landet.

– Ale Möller kände jag efter att ha varit med i hans Världsorkester, bland annat på Falu folkmusikfestival, berättar hon om hur mötet i studion kom till. Det är alltid en kick att spela med Ale.

”Jul i folkton”-modellen bygger på ett starkt musikantskap, beskriver Louise Hoffsten. Tomtarna och glittret får stå tillbaka för själva musiken och ett lugn.

– Jag är ingen folkmusiker, men kom i kontakt med den musiken och de sångerna när jag skulle göra albumet ”Kära du”, med Esbjörn Svenssons trio och Lasse Englund. Vi tolkade folkvisor och skillingtryck på vårt sätt.

Hur passar då blues och folkmusik ihop? Blues betyder mycket för Louise Hoffsten och känns spännande att utforska.

– Vad är blues och var finns den svenska bluesen? Bluesen är ju ett slags folkmusik, rootsmusik, och texterna liknar dem i svensk folkmusik en hel del. Skillnaderna är förstås stora, i bluesen sjungs till exempel inte så mycket om naturen, men båda har en hel del hjärta och smärta i sig. Skillingtryck, där kan man snacka om blues! Och det var det jag ville visa med ”Kära du”-plattan.

Under årets turné tänker Louise Hoffsten framföra sångerna hon medverkade med på ”Jul i folkton”-cd:n, ”Kände mig så vilsen” med egen text, och kanske någon snapsjulsvisa. Dessutom lär det bli en del samsjung med de andra i bandet. Låtarna på årets Hoffsten-album, rockiga ”Looking for Mr God”, har däremot ingen naturlig plats i det här sammanhanget.

Louise Hoffsten var tidigare ingen större älskare av julmusik i allmänhet. Eller jul.

– Nej, första grälet jag hade med min make handlade om vilken julmusik vi skulle spela hemma. Min man älskar julen och med tiden har jag också kommit att göra det. Julen känns väldigt trevlig nu när vi har barn och den är ett fint tillfälle att samlas, särskilt om man som jag jobbar och reser mycket.

Hur det gick med julmusikfajten? Makarna enades om en kompromiss: Staple Singers, Mahalia Jackson och lite Carola.

Louise Hoffsten medverkade i den senaste omgången av populära ”Stjärnorna på slottet”. Men trots uppmärksamheten gav tv-programmen inte direkt några nya jobb. Nu har förstås Hoffsten att göra ändå och i maj nästa år väntar ett riktigt prestige-gig på svenskan, i bluesmeckat Memphis.

– Jag har blivit inbjuden att komma och sjunga på Beale Street-festivalen, berättar hon.

Alexander Agrell / Sydsvenskan