Genuint julunikt – och väldigt begåvat


Det är sån skillnad. När andra artister desperat jagar julen med flåshurtiga julkonserter så tar Jul i folkton det bara lugnt och låter julen komma till dem. Det blir så varmt. Så genuint.
Det är sjunde året nu som de turnerar och det är ingen tillfällighet att de når sådan uppskattning och rent utav kärlek från publiken. De är sig själva. De är några av Sveriges mest älskade folkmusiker. Och att plocka in Louise Hoffsten som gäst för året funkar alldeles utmärkt. Hon får förvisso inte speciellt mycket utrymme men hon tar väl vara på sina tillfällen och krockar ytterst lite med resten av ensemblen.
Det är så unikt, avslappnat och lekfullt.
Lugn och ro men samtidigt dramatiskt.
Julstämning.
Ändå är det full fart på scenen. Intensiva och annorlunda versioner av älskade klassiska julsånger varvas med tämligen obekanta sånger och de använder hela sortimentet av instrument. Men inte hela tiden. Ibland är det bara något litet och nyanserna är fantastiskt väl inställda och tajmade in i minsta detalj, som Sickan skulle säga.
Jag tror jag såg dem i fjol. Eller var det året där före? Spelar ingen roll. Jag minns att jag hade samma underbara känsla med mig hem då som jag har den här gången och jag är glad att detta är den enda julkonserten jag ser i år för att slippa få julstämningen utspädd av andra mer tveksamma föreställningar.
Jag blundar. Njuter. Använder fantasin. Och det är jul på riktigt. Så exceptionellt begåvat.

Jul i folkton
Med: Louise Hoffsten, Ale Möller, Lena Willemark, Lisa Rydberg, Esbjörn Hazelius, Roger Tallroth, Olle Linder
Bäst: Värmen, glädjen, ljuset.
Sämst: Att inte Sofia Karlsson är med i år.
Övrigt: Så finns det ingen annan jul som går upp mot den här.
Publik: Cirka 500.